Tukhut Tip: Park van Bomal

Op circa 5 kilometer wandelen en ongeveer 10 km autorijden van Sy, ligt het pittoreske plaatsje Bomal, bekend van o.a. zijn jaarmarkt en de reeds van ver in het oog springende Calvari-berg. Maar Bomal heeft nog heel wat meer te bieden. Zo beschikt dit dorpje van amper 1200 inwoners sinds mei 2012 over een prachtig park, officieel "le Parc du Château de Bomal" genoemd. Voor het gemak noemen wij het gewoon "Parc de Bomal". En oorspronkelijk "hoorde" dit park inderdaad bij het fraaie Château de Bomal.

Historie van het Château van Bomal

Een, overigens veel kleinere, voorganger van het huidige château is al aan het einde van de 16e eeuw gebouwd. Dhr. Jean-Baptiste de Hayme, die in de periode 1762 tot 1787 burgemeester van Luik is geweest, heeft tussen 1774 en 1776 het huidige château de Bomal laten bouwen en inrichten. Vervolgens is in 1885 door de toenmalige eigenaar (de familie Monceau-de-Braconier) een grote renovatie van het destijds 110-jarige kasteel en bijgebouwen doorgevoerd. Anno heden is het Château de Bomal in particulier eigendom van dhr. Paul Tintin, een Belgische gerechtsdeurwaarder.

Een prachtig kasteelpark

Het Château de Bomal is tussen 2008 en 2012 wederom ingrijpend gerestaureerd. De gemeente Durbuy (waar het dorp Bomal onder valt) heeft in diezelfde periode een deel van het voormalige, aan de voet van het kasteel gelegen, park opgekocht. Vrijwel meteen is het aangekochte perceel opnieuw ingericht met een lommerrijke vijver, prachtige plantsoenen, toegankelijke wandelpaden, diverse info-borden en een parkeerterrein. Ook het voormalige pompstation dat vroeger (door een waterrad aangedreven), in staat was om grondwater op te pompen voor het 20-35 meter hoger gelegen château, is volledig gerestaureerd.